Esta é un dos exemplos que aínda quedan das antigas fábricas de xeo que, no territorio municipal
de Forcarei, pertencían ó mosteiro de Aciveiro, o Cabido de Santiago e a algún
particular autorizado. Tamén se coñecen, tanto en Forcarei coma noutros lugares
onde existían estes enxeños, como Neveiros. Constituíron unha das fontes máis
saneadas de ingresos do cenobio aciveirense. Situábanse en zonas umbrías da
Serra do Candán e doutros montes da comarca. Todos os mosteiros do Císter
posuían neveiras, polo menos para o seu consumo. No caso de Aciveiro había un
frecuente uso comercial que chegaba mesmo á Casa Real e que ocupaba a bastantes
veciños da contorna nesta actividade de produción e transporte, non só ata as
capitais provinciais do país galego senón ata a meseta. Segundo Rodríguez
Fraiz, debido á falta de documentos non podemos fixar con exactitude nin o
momento no que foron construídas nin o número exacto delas. Sábese que no ano
1682 tiña dúas neveiras da súa propiedade, pois así consta no Tumbo Grande. Existían
neveiras en Súapica, Fixó de Millarada, Fixó de Pardesoa e Lamasgalán. O caso
das neveiras non é, nin moito menos, un caso illado no tempo nin no espazo,
pois sábese que xa o home prehistórico amoreaba a carne procedente da caza en
covas de xeo, do que se deduce que coñecía xa as propiedades do frío na
conservación dos alimentos. Gregos e romanos aproveitaban tamén a neve das
montañas amoreándoa nunhas foxas forradas de palla e ramas e cubertas con herba
seca. Pero os que tiñan un método sorprendentemente similar ós que na nosa
terra se utilizaba no Antigo Réxime foron, curiosamente, os chinos, que
extraían os bloques acumulados durante o inverno e os envolvían en palla e
forraxe para utilizalos, despois, no verán. O uso da neve estendeuse, deste
xeito, polo mundo adiante para prolongar a vida da comida e enfriar a bebida, e
popularizáronse os chamados pozos de xeo, unha especie de cavidades escuras e
profundas onde se gardaba. Nos países fríos acostumaban a colleitar o xeo que
se formaba durante os meses máis duros en lagos e encoros, e almacenábase en
lugares apropiados ata o verán, cando se trasladaba para a súa venda en lugares
de climas máis cálidos. En América, a recolleita comercial do xeo iniciouse a
comezos do século XIX e, malia que é unha práctica que aínda segue vixente
nalgunhas localidades, comezou a declinar a comezos do XX polo temor de que a
auga do xeo así conservado contaminara os alimentos. Segundo Camilo Fernández
Cortizo, o período en que máis se incrementa a produción das neveiras dáse a
partir da segunda metade do século XVI, aventurando a posibilidade dunha
relación cun cambio climático –en concreto a coñecida como pequena idade
glacial–. Xérase unha actividade comercial sobre a produción de xeo que ten
como clientes principais o clero, os nobres e os altos funcionarios. A
explotación das neveiras requiría unha previa preparacion, que abranguía os
reparos necesarios das neveiras, a limpeza dos pozos e do alpendre, a compra de
palla, etc. Coas primeiras nevaradas iniciábase o “encerro” da neve despois de
ter sido convocados os “colleiteiros”, que eran gratificados con cartos e con
unha ou máis libras de tabaco. Carréxase a palla que se ía utilizar como
illante, e tamén a leña para se quentar durante os labores de encerro, que
durarían ó redor dunha semana. A xente que se recrutaba procedía na súa
meirande parte das parroquias próximas (Millarada, Dúas Igrexas, Madanela,
Ventoxo e Forcarei). Cifra Camilo Fernández Cortizo en 167 a media anual de
traballadores que movía a produción de neve. O período de encerro da neve soía
ir de primeiros de febreiro a comezos de xuño. Despois había que cortala, pois
loxicamente endurecera, e extraela do pozo mediante unna polea. Logo era
cargada en cabalerías ou en carros para ser levada ó seu punto de destino. Para
protexer a mercancía e paliar a perda utilizábanse mantas de la, peles e palla.
Con todo, as mermas eran importantes, dependendo das distancias e das
condicións climatolóxicas. Soían significar entre o trinta e o cincuenta por
cento do total. Para o ano 1633 temos datos indicativos de que a colleita de
neve lle supuxo ó Cabido de Santiago 2.002 reais, dos cales 705 foron para
pagar os portes. Os prezos da libra de neve en Santiago de Compostela pasaron
de seis reais no ano 1619 a 14 no ano 1772. A nosa zona, Terra de Montes, pasa
por ser a mediados do século XVIII a de maior concentración de neveiras de
Galicia. A produción é avaliada a mediados do século XVIII en 1.387 cargas, das
que 650 pertencerían ós dous pozos propiedade do Cabido de Santiago, 450 ó pozo
do mosteiro de Aciveiro, 37 ó do mosteiro de San Martiño Pinario, 150 ó do
colexio dos Xesuítas e 100 ó do particular don Gaspar Mosquera. No tema da
orixes, especúlase que os pozos do mosteiro de Aciveiro serían de construción
medieval, así como outros serían de factura posterior. O desinterese por seguir
coa produción de neve, debido ás considerables perdas ocasionadas por distintos
factores (decadencia do consumo, condicións climatolóxicas, etc) comeza a
finais do século XVIII.
Ningún comentario:
Publicar un comentario